با پیدایش عصر جدید توسط اروپایی ها بشر در زمینه صنایع مختلف پیشرفت های بزرگی داشت، ظهور اتومییل و راه آهن از بزرگترین پیشرفت های ارتباطی در آن زمان بود.
سه دوره کلی پیشرفت حمل و نقل بار در تاریخ
- استفاده از انسان ها و حیوانات: حمل و نقل های جاده ایی ابتدایی ترین و مهم ترین راه های ارتباطی انسان بودند که در گذشته برای رفت و آمد اشراف از انسان ها و حمل و نقل بار از حیواناتی نظیر گاو، اسب والاغ استفاده میشد.
- حمل نقل بار با استفاده از چرخ ها: ساخت جاده برای عبور و مرور در ابتدا توسط یونانیان باستان در حدود سه هزار سال قبل انحام شد که هدف از ساخت این جاده ها حرکت ارابه ها و درشکه ها در آن زمان بود اما به مرور جاده ها تغییر کاربری دادند و از خاکی به سنگی و گچی تبدیل شدند.
- حمل و نقل بار امروزی نوین: جاده های نوین برای اولین بار در اوایل قرن نوزدهم میلادی و توسط آمریکایی ها ساخته شده اما با گذشت زمان و روی کار آمدن اتومبیل ها و ماشین های سنگین جاده های قدیمی جای خود را به ریل ها و جاده های گچی دادند و هرساله با پیشرفت فناوری و صنعت جاده ها و وسایل نقلیه پیشرفت بسزایی داشتند تا به امروز که این صنعت مهم به سر حد پیشرفت خود رسیده است.
نقش راه ابریشم در سیستم حمل نقل بار و انسان در جهان
همانطور که می دانید راه ابریشم یکی از مهمترین راههای تبادل و حمل و نقل در جهان محسوب می شد.
همانطور که می دانید راه ابریشم یکی از مهمترین راههای تبادل و حمل و نقل در جهان محسوب می شد.این جاده از قدیم به راه شاهی معروف بوده و امروزه هم مورد استفاده قرار می گیرد، این نکته را در نظر داشته باشید که اگر در گذشته جاده ابریشم وجود نداشت سیستم حمل و نقل بار و مسافر جهان با چالش مواجه می شد.این جاده بسیار گسترده بوده و بخش اعظمی از کشور های جهان را به یکدیگر متصل می کرده به همین دلیل بهترین راه برای حمل و نقل در جهان محسوب می شد و حتی تا به امروز هم یکی از معروف ترین جاده های حمل و نقل در جهان می باشد.نکته جالب آن که در حال حاضر این جاده به فعالیت خود ادامه می دهد اما دیگر رونق گذشته را ندارد.

شاهراه یا همان جاده ابریشم محدوده وسیعی را پوشش می داد، در واقع این محدوده از جنوب شرق آسیا تا شمال آفریقا و حتی قاره اروپا گذر می کرده در نتیجه تمام بازرگان های جهان با استفاده از جاده ابریشم به بازرگانی میپرداختند.
چرا نام این جاده را جاده ابریشم قرار داده اند؟
این سوال توسط بسیاری از افراد مطرح می شود و برای پاسخ به این سوال باید به تاریخ مراجعه کنیم، نکته بسیار جالب این است که این موضوع به تجارت ابریشم مربوط می باشد.در حدود سالهای ۱۸۷۷، کشور چین بزرگترین صادرکننده ابریشم در جهان محسوب می شد که با استفاده از این شاهراه، ابریشم های خود را به تمام نقاط جهان صادر می کرد، در نتیجه به علت صادرات بالای ابریشم از طریق این جاده این شاهراه به نام جاده ابریشم نامگذاری گردید.
حمل زمینی ایران و کشورهای همسایه
حمل زمینی یکی از روش های حمل و نقل در جهان محسوب می شود، که بیشتر مربوط به صادرات و واردات با کشورهای همسایه می باشد، ایران با کشورهایی همچون آذربایجان، ترکیه و مابقی کشورهای هم مرز خود از طریق حمل زمینی تجارت را انجام می دهد. اگر به تاریخچه حمل و نقل در جهان نگاه کنیم جاده ابریشم که پیشتر راجع به آن خواندیم است از داخل ایران عبور می کند و موجبات ارتباط حمل زمینی ایران با کشورهای همسایه را فراهم میکند.
در نگارش بخشهایی از این مقاله که به حمل و نقل بار در دنیا می پرداخت از سایت شرکت سما مروارید آسیا استفاده شده است.همچنین شما می توانید برای خواندن قسمت اول این مقاله اینجا را کلیک کنید