حمل بار بین شهری وظیفه اصلی باربری هاست گرچه در این زمینه مجموعه هایی که به صورت شرکت حمل بار فعالیت می کنند نیز کم نیستند .حمل بار بین شهری خدمت بسیار مهمی است که همواره بخشی از عملیات یک کارخانه ، شرکت بازرگانی یا هر کسب و کاری از تولید تا فروش است و بدون حمل بار و ارسال آن به دست گیرنده در واقع همه کارهای انجام شده بی حاصل خواهد بود.
البته این خدمت مختص صاحبان کسب و کار نیست و عموم افراد اعم از خانواده ها نیز به وقت ضرورت از این خدمات چه به صورت خدمات حمل بار بین شهری یا خدمات حمل بار درون شهری استفاده می کنند. همچنین باید یادآور شد که این خدمت با موضوع اسباب کشی فرق دارد و این نوشته به این خدمت صرفنظر از مقوله اسباب کشی توجه خواهد کرد.
در موضوع حمل بار بین شهری چه به عنوان خانواده و چه به عنوان صاحب کسب و کار ، حمل بار به دو دسته کلی دربستی و خرده بار تقسیم می شود که موضوع این نوشته نیست ولی اشاره به این تقسیم بندی از آن جهت است که وظایف ، حقوق و تعهدات طرفین در امر حمل بار فارغ از دربستی یا خرده بار بودن در هر شرایطی حاکم است.با این اشاره کوتاه ، مقدمه نوشته تمام شده و به بخش اصلی آن می رسیم.

طرف های یک حمل بار بین شهری چه کسانی هستند؟
اگر فرض کنیم فرآیند حمل یک بار همانند یک قرارداد است طرف های فعال در این قرارداد حتما شامل این 4 گروه اصلی خواهد بود. فرستنده بار ، گیرنده بار ، شرکت یا باربری ، متصدی حمل.البته شاید بر اساس برخی سلایق افراد بیشتری به این گروه اضافه شوند .مثلا ممکن است طبق یک تعریف بیمه هم یکی از طرف ها محسوب شود یا اینکه بیمه جزو وظایف شرکت یا متصدی فرض شود و به تنهایی یکی از طرفها محسوب نشود اما در هر شرایطی اعم از دربستی ، خرده بار ، حمل بار بین شهری ، حمل بار درون شهری ، بار کوچک ، بار بزرگ و . . . این چهار ضلع حتما برقرار خواهد بود.
درعملیات حمل بار چه مکتوب و در چارچوب قرارداد باشد و چه ضمنی و شفاهی میان طرف ها باشد ، در هرحال تعهدات ، تکالیف ، وظایف و حقوق مشخصی برای هر یک از طرف ها وجود دارد که متاسفانه در غالب موارد از این دسته بندی آگاهی وجود ندارد و همین باعث اختلافات و تضییع حقوق و به خطر افتادن منافع می شود.مثلا اگر فرستنده نداند که متصدی حمل چه تعهداتی در قبال کرایه ای که می گیرد دارد هرگز نخواهد توانست در مواقع خاص مانند گم شدن ، تلف شدن یا دزدیده شدن محموله خود خسارت لازم را مطالبه کند.همچنین اگر متصدی حمل نداند که فرستنده یا گیرنده در قبال او و باری که به او سپرده می شود چه تعهداتی دارند و خود چه حقوقی دارد هرگز نخواهد توانست در مواقع خاصی که زیان وارد شده به محموله ناشی از تقصیر و عمد او نیست از خود دفاع کند.
مثلا بسیار دیده شده است که یک متصدی برای فرار از مسئولیت جبران خسارت با بهانه های واهی مانند نبود بسته بندی کافی یا مشمول بیمه نبودن محموله خسارتی به صاحب بار نداده است در حالیکه خسارت شامل حال صاحب بار می شده متقابلا دیده شده است که در یک پرونده شکایت از متصدی اصولا او مقصر نبوده و موضوع تحت قاعده فورث ماژور بوده است.
از شما دعودت می شود ادامه این سلسله مقاله را دنبال کنید و اگر مایل بودید به این مقاله هم سری بزنید.وب سایت و اپلیکیشن حمل اِکس نیز ابزار خوبی برای انجام سفارشات حمل بار شماست